mesa de luz

La taula de llum, un regal original per les criatures aquest Nadal

Últimament s’ha fet molt popular la taula de llum, un recurs didàctic i de joc per als nens.

Avui t’explicarem què és exactament una taula de llum i quins beneficis té per a les petites criatures urbanes.

Aquest element didàctic està basat en la pedagogia Reggio Emilia en la qual el petit és constructor actiu del seu propi coneixement. No obstant això, la taula de llum és un estímul meravellós per a qualsevol nen, sigui quina sigui la metodologia educativa amb la qual aprengui.

Què és una taula de llum?

Usada originalment en el dibuix tècnic, una taula de llum és una taula que s’il·lumina amb llum. Com ja t’hem comentat, és una eina educativa i lúdica per als nens petits que ofereix multitud de possibilitats.

Per a què serveix una taula de llum?

A través de llums i ombres, una taula de llum crea un ambient que afavoreix situacions d’aprenentatge, exploració i desenvolupament a partir de l’experimentació mitjançant diferents materials.

Es tracta d’un fantàstic estímul visual per explorar la llum, les qualitats dels objectes, el color, l’opacitat i la transparència. Permetrà al nen observar de forma alternativa els objectes quotidians i, alhora, crear un nou escenari d’aprenentatge de les formes, el llenguatge i l’entorn.

Els nens se senten captivats per la llum de la taula i, moltes vegades, es calmen amb l’estimulació visual mentre exploren un objecte, per tant també serà un element que afavorirà la seva concentració. A més, en usar-se en un ambient de penombra, és un recurs excel·lent per ajudar-lo a relaxar-se.

La taula de llum també es pot usar per al joc lliure i permetre que el nen deixi volar la seva imaginació i creativitat.

mesa de luz

Algunes idees d’activitats amb la taula de llum

  • Per exemple, pots utilitzar-la com a variació de la safata de sorra que s’usa en la metodologia Montessori, omplint la superfície de sorra o sal per dibuixar i traçar lletres i nombres amb els dits.
  • Jugar amb el contrast de llums i ombres, usant siluetes de feltre negre o goma eva negra per crear històries i contes.
  • Si tens un calaix transparent, pots omplir-ho d’aigua, col·locar-lo sobre la taula de llum i introduir dins del recipient miralls, pintures líquides, perles de gelatina de colors, etc., i descobrir-ne els efectes visuals en l’aigua.
  • Dibuixar amb retoladors especials per a cristall sobre la taula de llum o bé cobrir-la amb un plàstic transparent i dibuixar amb pintura de dits sobre ella.
  • Calcar ombres.
  • Jugar amb plastilina o argila sobre ella.
  • Investigar diferents objectes com fulles i flors, descobrint les seves formes, els seus nervis, les diferències entre elles… En fer-ho des d’una perspectiva diferent, promou una situació d’aprenentatge nova molt més afavoridora que les convencionals.
  • Jugar amb papers de colors transparents i superposar-los per veure quins colors es formen.

Aquestes són algunes de les idees amb les quals la criatura pot jugar amb la taula de llum. Però… n’hi ha una infinitat! Ja veus que és una eina que dóna milions d’opcions per aprendre i, al mateix temps, passar-ho de meravella.

mesa de luz

Si estàs a la recerca d’una taula de llum, a BarcelonaKids les tenim. Compten amb un comandament sense fil per poder canviar de color i d’intensitat. En ser portàtil pots usar-la sobre qualsevol superfície i portar-te-la a totes parts. Un autèntic tresor pels més petits!

Què et sembla la taula de llum? Ho posem en la llista dels reis dels més petits?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *